25 Mayıs 2018, Cuma
Son eklenen
Anasayfa / Sanatçı / Yılmaz Köksal
Yılmaz Köksal

Yılmaz Köksal

26 Kasım 1939 Adana Yılmaz Köksal, 26 Kasım 1939 tarihinde doğdu. İlkokulu bitirerek Adana’dan İstanbul’a geldi ve Tophane Sanat Enstitüsünde okudu. Bir süre gemilerde çalışarak Avrupayı dolaştı. Tunç Başaran’ın sinemaya uyarladığı, Orhan Kemel’in “Murtaza” eserinde “Dubara” rolünü oynayarak sinemaya geçti. Uzun bir süre ikinci derecede rollerde oynadıktan sonra 1970 de Çetin İnanç’ın yönettiği “Çeko” filminde başrole yükseldi. Filmin başarısıyla halkın beğenisini kazanıp, macera filmlerinin aranan oyuncusu ve sinema tarihinin sevilen oyuncularından biri oldu.

Senaryosunu Mehmet Arslan’ın yazdığı ve başrollerini Canan Perver ile paylaştığı “Aybiçe Kurt Kız”, o dönem Türk sinemasinin ürettigi ender kült filmler arasındadır. (Filmde Türk obasına hain saldırıda bulunan barbarlar, herkesi öldürürler. Türk kahramanı Aybiçe “Kurt Kız” bu katliamın öcünü almaya yemin eder. ) 1965’ten 2005’e kadar 182 filmde oynamıştır. Birçok film senaryosu yazmıştır. Özel televizyonların çoğalmasıyla birlikte sinema ve dizi filmlerinde oyunculuk hayatına devam etti.
Boğuştuğu kanser hastalığı yüzünden 22 Ekim 2015 Perşembe günü hayatını kaybetti. Yılmaz Köksal 76 yaşındaydı.

Filmografi

Murtaza (1965)
İngiliz Kemal
Çeko (1970)
Hoş Memo (1970)
Aybiçe Kurt Kız (1976)
Kurdoğlu (1991)
Kahpe Bizans (1999)
Yusuf Yüzlü (2004)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kenan Işık

Kenan Işık

Kenan Işık, (d. 1947, Yeşilyurt, Malatya) Türk tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu

Bir Cevap Yazın